کد مطلب:45 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:390

احکام غسل و کفن و نماز و دفن میت
(مـسـالـه 548) غـسل وكفن ونماز ودفن مسلمان - اگر چه دوازده امامی نباشد - برهر مكلفی واجـب اسـت و اگـر بعضی انجام دهند, از دیگران ساقط می شود وچنانچه هیچ كس انجام ندهد, همه معصیت كرده اند.

(مساله 549) اگر كسی مشغول كارهای میت شود بر دیگران واجب نیست اقدام نمایند, ولی اگر او عمل را نا تمام بگذارد, باید دیگران تمام كنند.

(مـسـاله 550) اگرانسان یقین كند كه دیگری مشغول كارهای میت شده , واجب نیست به كارهای میت اقدام كند, ولی اگر شك یا گمان دارد, باید اقدام نماید.

(مـساله 551) اگر كسی بداند غسل یا كفن یا نماز یا دفن میت را باطل انجام داده اند, باید دوباره انـجـام دهـد, ولـی اگر گمان دارد كه باطل بوده , یا شك دارد كه درست بوده یا نه , لازم نیست اقدام نماید.

(مساله 552) برای غسل وكفن ونماز ودفن میت ,بایداز ولی او اجازه بگیرند.

(مـسـالـه 553) ولـی زن , شـوهر او است وبعد از او, مردانی كه از میت ارث می برندمقدم بر زنان ایشانند.

(مساله 554) اگر كسی بگوید: من ولی یا وصی میت می باشم یا بگوید ولی میت به من اجازه داده كه غسل وكفن ودفن او را انجام دهم و احتمال داده شود كه راست می گوید, انجام كارهای میت بـا او اسـت مگر آن كه كس دیگر بگوید, كه من وصی یاولی میت هستم یا از ولی میت اجازه دارم , كه در این صورت حرف كسی پذیرفته است كه دو نفر عادل به گفته او, شهادت دهند.

(مـساله 555) اگر میت برای غسل و كفن و دفن و نماز خود غیر از ولی , كس دیگررا معین كند, وصـیـت او صحیح است و احتیاط آن است كه ولی هم به او در عمل به وصیت اجازه بدهد, و لازم نـیـسـت كسی كه میت او را برای انجام این كارها معین كرده , این وصیت را قبول كند, ولی اگر قبول كرد باید به آن عمل نماید.



احكام غسل میت

(مساله 556) واجب است میت را, سه غسل بدهند: اول - با آبی كه با سدر مخلوط باشد.

دوم - با آبی كه با كافور مخلوط باشد.

سوم - با آب خالص .

(مـسـالـه 557) سدر وكافور باید به اندازه ای زیاد نباشد, كه آب را مضاف كند, به اندازه ای هم كم نباشد, كه نگویند سدر وكافور با آب مخلوط شده است .

(مـسـالـه 558) اگـر سـدر وكافور به اندازه ای كه لازم است پیدا نشود, بنا بر احتیاطواجب باید مقداری كه به آن دسترسی دارند در آب بریزند.

(مـسـاله 559) اگر سدر وكافور یا یكی از اینها پیدا نشود, یا استعمال آن جایز نباشد- مثل آن كه غصبی باشد - باید بجای هر كدام كه ممكن نیست , میت را با آب خالص غسل بدهند.

(مساله 560) كسی كه برای حج یا عمره احرام بسته است , اگر پیش از انجام سعی در احرام حج و پـیـش از تـقـصـیر در احرام عمره بمیرد نباید او را با آب كافور غسل دهند و به جای آن باید با آب خالص غسلش بدهند.

(مـسـالـه 561) كـسـی كـه میت را غسل می دهد, باید مسلمان دوازده امامی و بالغ وعاقل باشد ومسائل غسل را هم بداند.

(مـسـالـه 562) كسی كه میت را غسل می دهد, باید قصد قربت داشته باشد - یعنی : غسل را برای انجام فرمان خداوند عالم بجا آورد - وبرای غسل دوم و سوم هم ,نیت غسل را تجدید نماید.

(مساله 563) غسل بچه مسلمان اگر چه از زنا باشد, واجب است .

و غسل و كفن و دفن كافر واولاد او, جـایـز نیست .

و كسی كه از بچگی دیوانه بوده وبحال دیوانگی بالغ شده چنانچه پدر ومادر او یا یكی از آنان مسلمان باشند, باید او را غسل داد واگر هیچ كدام آنان مسلمان نباشند, غسل دادن او جایز نیست و اگر بچه در دار اسلام پیدا شود ومعلوم نباشد كه پدر ومادر او یا یكی از آنان مسلمان است یا نه محكوم به اسلام است .

و باید او را غسل دهند.

(مـسـاله 564) بچه سقط شده را, اگر چهار ماه یا بیشتر دارد یا اگر چهار ماه نداردولی خلقتش تـمـام بـاشـد, بـایـد غسل بدهند و اگر چهار ماه ندارد وخلقتش هم تمام نشده , باید در پارچه ای بپیچند وبدون غسل , دفن كنند.

(مـسـاله 565) اگر مرد, زن را و زن مرد را غسل بدهد باطل است , ولی زن می تواندشوهر خود و شـوهـر هـم می تواند زن خود را غسل دهد, اگر چه احتیاط مستحب آن است كه زن , شوهر خود وشوهر, زن خود را درحال اختیار غسل ندهد.

(مساله 566) مرد می تواند دختر بچه ای را كه سن او از سه سال بیشتر نیست ,غسل دهد و زن هم می تواند پسر بچه ای را كه سه سال بیشتر ندارد, غسل دهد.

(مـسـاله 567) اگر برای غسل دادن میتی كه مرد است مرد پیدا نشود, زنانی كه بااونسبت دارند ومـحـرمـنـد,مـثـل مادروخواهر وعمه وخاله , یا بواسطه شیر خوردن بااومحرم شده اند, می توانند بـارعـایـت سـتـر عـورت , او را غـسـل بـدهند.

و نیز اگر برای غسل میت زن , زن دیگری نباشد, مـردهـایـی كـه بـااونسبت دارند ومحرمند, یا بواسطه شیر خوردن با او محرم شده اند می توانند با رعایت ستر عورت او را غسل دهند.

(مـساله 568) اگر میت و كسی كه او را غسل می دهد هر دو مرد یا هر دو زن باشندبهتر آن است كه غیر از عورت , جاهای دیگر میت برهنه باشد.

(مـسـاله 569) نگاه كردن به عورت میت حرام است و كسی كه او را غسل می دهد, اگر نگاه كند معصیت كرده , ولی غسل باطل نمی شود.

(مساله 570) اگر جایی از بدن میت نجس باشد, باید پیش از آن كه آنجا را غسل بدهند, آب بكشند واحتیاط مستحب آن است كه تمام بدن میت , پیش از شروع به غسل پاك باشد.

(مساله 571) غسل میت مثل غسل جنابت است .

و احتیاط واجب آن است كه تاغسل ترتیبی ممكن است , میت را غسل ارتماسی ندهند.

ولی در غسل ترتیبی فروبردن هر یك از سه قسمت بدن میت را در آب كثیر بی اشكال است .

(مـسـالـه 572) كسی را كه درحال حیض یا در حال جنابت مرده , لازم نیست غسل حیض یا غسل جنابت بدهند, بلكه همان غسل میت برای او كافی است .

(مساله 573) مزد گرفتن برای غسل دادن میت , حرام است و اگر كسی برای گرفتن مزد, میت را غسل دهد.

آن غسل باطل است ولی مزد گرفتن برای كارهای مقدماتی غسل حرام نیست .

(مساله 574) اگر آب پیدا نشود, یا استعمال آن مانعی داشته باشد, باید عوض هرغسل میت را یك تیمم بدهند, و احتیاط واجب آن است كه یك تیمم دیگر هم عوض هر سه غسل بدهند و اگر كسی كه تیمم می دهد, در تیمم سوم قصد ما فی الذمه نماید یعنی : نیت كند كه این تیمم را برای آن كه به تكلیف عمل شده باشد,انجام می دهم - تیمم چهارم لازم نیست .

(مـسـالـه 575) كسی كه میت را تیمم می دهد, باید دست خود را به زمین بزند وبصورت و پشت دستهای میت بكشد و اگر ممكن باشد, احتیاط لازم آن است كه بادست میت هم او را تیمم بدهد.